Dit is mijn eerste indruk van de Google Home Mini

De Google Home mini is Google’s kleinste smart assistent en aangezien ik een dagje vrij had – pappadag – besloot ik even op en neer naar de Mediamarkt in Papenburg (Duitsland) te gaan om deze en de Amazon Echo Dot te kopen. In dit blog beschrijf ik mijn eerste indrukken.

De Google Home kost op het moment van schrijven €57,- en dat is niet persé veel, maar kan wel veel worden zodra je besluit om je hele huis vol te hangen: een scenario dat Google waarschijnlijk wel voor ogen heeft. Het kleine vierkante doosje bevat behalve het apparaat niet veel meer dan een witte USB kabel met witte Apple-esque stekker. Aansluiten is zo simpel als stekker in het stopcontact, de Google Home app openen en een nieuw device instellen. Eigenlijk had ik dit in twee minuten wel gevonden.

De Google Home Mini vindt je wifi netwerk, connect zichzelf en ziet ook je andere apparaten zoals Chromecast direct. Goed om te weten: de Google Home Mini kan nog geen Nederlands. Daarom wordt je bij installatie gevraagd een andere taal te kiezen. Voor de hand liggend is natuurlijk Engels. Wanneer Google’s assistent naar Nederland komt blijft gissen.

Aanvankelijk is het lichtelijk ongemakkelijk om met ‘ok Google’ of ‘hey Google’ allerlei dingen te vragen waar Google ook niet altijd antwoord op weet. Maar, de magie is er niet minder om wanneer het je voor het eerst wél lukt om iets voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld het starten van een kinderserie op Netflix met behulp van voice commands. Mijn zoontje van 2 vindt dit trouwens een interessant concept en probeert in kindertaal ook Google actief te maken met: ‘okeeeej Koekle!’ maar Google negeert dit (verstandig) volkomen. Het is wel een krachtige aanwijzing dat kinderen voice commands helemaal geen rare manier vinden om hun zin te krijgen.

In de testperiode tijdens de lunch probeerden we samen allerlei commando’s. Na enig zoekwerk lukte het me ook om de Nest te verbinden met de Home Mini en dat levert weer op dat je ook de thermostaat kunt bedienen. Ook Philips Hue lampen kunnen op deze wijze worden bediend.

Google heeft een heleboel simpele zaken ingebouwd, zoals timers, reminders, taken en vertalingen. Google heeft met de Home een prima product afgeleverd dat je in tien minuten kunt installeren. Daarna is het ding nog niet perse direct een aanvulling op je leven, maar Google kennende wordt er nu hard gewerkt om e.e.a steeds nuttiger te maken. Wat dat betreft is er nog wel een slag te slaan want je telefoon pakken is vaak sneller en altijd minder foutgevoelig. Ook zal het voor Google goed nieuws zijn dat het ze na de Chromecast en Nest wederom is gelukt om prima hardware af te leveren die precies doet wat het belooft: wat dat betreft is Google’s track record op hardware een stuk beter dan die van z’n eigen productinnovaties op het gebied van digitale producten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.