Drie bedrijfstoepassingen voor de Raspberry Pi

green and black circuit board

Eerder schreef ik al eens iets over de mini-computer Raspberry Pi. Leuk als mediacenter, maar wat kun je daar zakelijk gezien nu precies mee? Ik heb drie dingen op een rijtje gezet die je als bedrijf direct kunt doen met een Raspberry Pi.

Echt lokaal Intranet

Door een Raspberry Pi om te toveren tot webserver kun je hem direct op een router aansluiten en hiermee een echt lokaal intranet maken dat uitsluitend beschikbaar is waneer je verbinding hebt met het WiFi op kantoor: handig voor gevoelige bedrijfsinfo: deze staat dan nergens meer in een cloud. Ook kun je op het intranet op kantoor specifieke toepassingen laten draaien die je niet ‘buiten’ wilt hebben, zoals bijvoorbeeld een bedrijfschat of interne dashboarding.

Interne broadcasting

Veel broadcasting schermen die grote bedrijven gebruiken (je weet wel, die tv’s die de beurskoersen laten zien) werken op verouderde- en onhandige software. Met de Raspberry kun je zo’n TV direct aansturen, bijvoorbeeld om er websites op te laten zien, of bijvoorbeeld bedrijfsvideo’s die je via een media-center oplossing doorlopend laat afspelen.

Beursbezoek

Ken je dat systeem dat mensen laptops of zelfs hele desktop computers aansluiten om op een beurs iets te demonstreren? Helemaal niet nodig: een Raspberry Pi kun je direct achterin het beeldscherm (of TV) prikken en direct dingen laten zien op het scherm. Sommige schermen kunnen de Pi zelfs van stroom voorzien, waardoor je geen extra kabels nodig hebt. Muis of toetsenbord nodig? Kun je ook gewoon in de Pi zetten.

PiHole

PiHole is een programma waarmee je je – zakelijke – internet kunt afsluiten van hele advertentie-netwerken en andere privacy-schendende zaken. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.