De Bitcoin portemonnee

0DU466L58GDe grootste buzz rondom Bitcoin is inmiddels weer enigzins gaan liggen, en dat is eigenlijk best jammer.

Voor de mensen die echt onder een steen hebben gelegen: Bitcoin is een virtueel transactie-tegoed dat vorig jaar hypte en spontaan enorm veel geld waard werd.

Het was als beleggen: als mensen op verjaardagen over beleggen beginnen te praten dan weet je dat er iets helemaal fout zit in de markt, en dat was ook hier het geval. De afgelopen drie maanden zag ik het saldo op mijn Bitcoin porto bij Coinbase (aanrader, heel goeie interface) dan ook redelijk stabiel blijven. Tuurlijk: het is vreemd om te zien dat je iedere dag een nogal ander saldo hebt (in euro’s) maar dat neemt niet weg dat er een soort stabiele bodem ontstaat. De grafiek ondersteunt die observatie ook: de afgelopen 3 maanden waren er schommelingen, maar geen enorme pieken of dalen.

bitcoin_3months

Het verschil tussen de hoogste en laagste waarde was $72,-. Nog steeds vrij veel op een gemiddelde waarde van $230,- maar toch: enige vervlakking is wel zichtbaar.

Als je naar theorie als bijvoorbeeld de Gartner Hype cycle kijkt dan zie je dat er eerst enorm overspannen verwachtingen zijn, en dat deze daarna afnemen en zich vormen tot min of meer realistische verwachtingen. Dat zie je bij Bitcoin vrij letterlijk terug in de chart. Sterker: de chart zelf lijkt op de lijn van de hype cycle:

hype-cycle-bitcoinInteressant, en daarmee is wellicht min of meer aangetoond dat de hype cycle gewoon een model is dat klopt.

Whats next?

Nu: what’s next voor deze technologie? Nu komt er een stukje onvervalst door een glazen bol staren, maar daar komt ie. Mijn toekomstvoorspelling.

Aangewakkerd door maatschappelijke verontwaardiging over de prestaties van onze banken zullen meer- en meer mensen overstappen van bank, om er uiteindelijk achter te komen dat ze eigenlijk nergens écht goed zitten met hun idealen. Het is een kwestie van afwachten voordat ook die nieuwe Triodos, ASN of Knab de fout in gaan: gesteund door alle partijen die daar weer achter zitten (Rabo, Aegon). Nu zijn particulieren die overstappen uiteindelijk niet veel meer dan een scheet in de wind: op de schaal waarmee er nu wordt overgestapt zal dat bij geen enkele bank echt pijn gaan doen.

Deze verontwaardiging, in combinatie met angst voor traditioneel beleggen (‘de beurs staat al hoog’) en de lage spaarrente (lijkt zelfs negatief te worden)  gaat er toe leiden dat mensen weer langzaam openstaan voor andere vormen van vermogen bijvoorbeeld in virtuele currency. Bij bedrijven is deze tendens weg van de banken ook al gaande. Daar gebeurt dit om een hele andere reden: sinds er nieuwe regelgeving is over het verstrekken van kredieten zit deze markt in de praktijk op slot: hierdoor kiezen meer ondernemers voor validatie via crowdfunding. Voor Bitcoin heeft de beste papieren voor alternatieve valuta: zonder écht definitieve imagoschade heeft de Bitcoin alles in zich om uiteindelijk ook voor Henk & Ingrid een solide betaalmiddel te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.