Vijf key-technologie ontwikkelingen om in de gaten te houden

ponderingIk stond laatst in de kroeg en kreeg een vraag over interessante tech om de komende tijd in de gaten te houden. Terug in de trein dacht ik er eigenlijk nog steeds over na. Hier mijn lijstje

1. Saas

Als ik mijn creditcard statement bekijk zie ik steeds vaker SaaS producten verschijnen. Ik kan er simpelweg niet meer zonder. Dropbox, Adobe suite, Office. Alles wordt tegenwoordig als service verkocht. De populairiteit van dit business model heb ik ondergebracht in een boekje. Wil je het eerste hoofdstuk lezen dan raad ik je aan de nieuwsbrief in de gaten te houden en/of je te abonneren.

2. PaaS

Heroku was een hosting platform dat tijdig onderkende dat je ook een heel platform als een dienst kunt opleveren en met de komst van diensten als Docker en Google App engine is dit idee nog verder in opkomst. In de toekomst gaat dit model zich ook verspreiden naar andere gebieden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Knab die op de infrastructuur van Aegon een hele nieuwe bank hebben opgebouwd. Of denk aan Amazon die hun unieke waardepropositie (versturen van pakjes) hebben ge-opensourced om uiteindelijk ook andere leveranciers op hun platform toe te laten.

3. Drones

Nu vliegen we er nog als grapje mee rond – lastig – maar er begint zich een serieuze hoeveelheid startups te ontwikkelen op dit gebied. Dit gaat in de toekomst leiden tot allerlei nieuwe diensten op het gebied van agri- veiligheid, delivery en een aantal andere gebieden. Traditionele ‘simpele’baantjes komen hiermee verder onder druk te staan, evenals overheden die traditioneel met wet- en regelgeving achterlopen.

4. On-demand

De on-demand economy laat zich vertalen naar als als het omstreden UBER of bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl waarbij je instant-gratificatie krijgt. Services zoals Helpling waarmee ik een schoonmaakster kan vinden zullen de on-demand economie nog verder uitbouwen. Ook gratis services als Peerby proberen een potentieel te benutten van mini-transacties die mogelijk zijn met dit model. Interessant, en zowel technologie als samenleving zijn er klaar voor. Er zijn ook verschillende sociale implicaties, die ik op een later moment nog wel eens ga bespreken in een blogpost.

5. Virtual Reality

Steeds als iemand VR zei de afgelopen tien jaar werd er meewarig gelachen, maar sinds de komst van de Oculus is het gelach overgegaan in een ‘heb-jij-het-al-geprobeerd’ modus. Google lanceerde een kartonnen VR bril en Mircrosoft probeert het binnenkort met het geanvanceerdere Hololens. Iedereen die de clunky brillen heeft opgehad en bijvoorbeeld virtueel naast de piano van Paul McCartney kon staan  tijdens z’n concert – of porno keek – weet: hier gaat nog heel veel mee gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.