Wat is strategie eigenlijk?

‘Wat is jouw strategie?’ Of ‘Volgens mij is het strategisch verstandig’. Ik hoor de term strategie vaak, en veel. Maar échte strategie, dat is een kunstvorm op zich.

Strategie is een woord dat midden jaren 70 in zwang raakte bij consultancybedrijven die het sindsdien zijn gaan omarmen en ik meen dat het woord links en rechts ook wel een aantal keer op dit blog voorbij komt.

Praten over strategie of tactiek is leuk. Met het goede gezelschap kun je eindeloos filosoferen wat een goede productstrategie is of welke strategie je gaat vormen voor de eerste 100 betalende klanten. Maar strategie heeft ook een sterk verzandend karakter.

Een strategie kan iets bindends zijn dat een groep mensen verzameld, zoals een goed doel dat strijdt voor gelijke rechten van de mens, of tegen walvisjacht.

Door de jaren heen heb ik grote bewonderingen gekregen voor strategisten die van niets- iets wisten te maken. Dit zijn mensen die op allerlei vreemde plekken zomaar kansen zien. Die kansen noemen ze vaak geen kansen, maar opportunities. En die moet je – schijnbaar – grijpen. Mijn bewondering zit hem in het feit dat deze mensen een enorm vernuft hebben. Ze kunnen ergens naar kijken op een manier die mij niet zo snel lukt. Als een strategie eenmaal een tactiek wordt, een uitvoering krijgt en succesvol wordt, dan hijsen we die persoon op het schild. Hij (of zij) heeft het goed gedaan: de strategie werkt.

Maar wat als strategie niet werkt? Of tegen obstructies in de buitenwereld aanloopt?

Je kunt het een strategische blunder noemen dat Kodak niet meeging op digitale fotografie. Je kunt het een blunder noemen dat KPN de opkomst van Whatsapp te laat zag of je kunt het een blunder noemen dat taxicentrales nog steeds geen goed antwoord hebben op Uber. Maar strategie is verdomd lastig. Het is van een afstandje altijd makkelijker, en vooral achteraf: dan is het vaak zo eenvoudig dat we ons allemaal afvragen hoe dat fout heeft kunnen lopen.

Maar in het oog van de storm: daar wordt strategie gemaakt. En als je dat kunt, en ook kunt uitvoeren: dan zit je goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.