Nadelen van WordPress

Vooropgesteld: ik ben een enorme fan van WordPress, en veel (alle) projecten die ik voor klanten doen werken met WordPress. Het is simpelweg het allerbeste omgeving om een variëteit aan zaken mee mogelijk te maken. In dit blog wil ik echter inzoomen op een aantal nadelen van WordPress, en wat je hier mogelijk mee kunt doen.

1. Populariteit

WordPress is na Linux het meest populaire Open Source project, en dat is om allerlei redenen goed nieuws. Er is echter ook een keerzijde: er is ook veel informatie te vinden over WordPress die niet accuraat, up-to-date of zelfs frauduleus is. Er zijn websites die mooie gratis WordPress thema’s aanbieden met daarin malware, spam of virussen. Er zijn tips & trucs online te vinden die jouw website meer schade toebrengen dan daadwerkelijk goed doen. Er zijn plugins te vinden die je website stuk- of langzaam maken doordat ze slecht geschreven zijn. Kortom: er is ook heel veel crap te vinden. Wat te doen:
  • Download / installeer nooit gratis thema’s
  • Download / activeer geen plugins die geen/weinig ratings hebben of waarvan de plugin auteur online onvindbaar is
  • Raadpleeg de WordPress codex bij vragen: deze informatie is bijna altijd juist. Wanneer de informatie verouderd is wordt hier melding van gemaakt

2. Thema’s

Er is een enorm aanbod van WordPress thema’s. Met deze thema’s kun je je website een ander uiterlijk geven. Dit lijkt mooi: een thema is vaak snel geinstalleerd waardoor je snel resultaat ziet. De afgelopen jaren is het aanbod van (betaalde) thema’s echter explosief gestegen. De meest populaire WordPress thema’s op Themeforest hebben meer dan 150.000 verkopen. Avada kost bijvoorbeeld $58,- Je kunt nagaan dat het ontwerpen en ontwikkelen van dit soort thema’s dus big-business is. Wat is dan precies het probleem? In de strijd om mooie thema’s te ontwikkelen zijn veel ontwerpers core-functionaliteit van WordPress zelf overgeslagen. Sommige thema’s maken zelfs niet of nauwelijks gebruik van ingebouwde zaken van WordPress zelf, zoals berichten, categorieën en pagina’s. Dit kan enorme invloed hebben om andere plugins, en op bijvoorbeeld je SEO score. Bovendien werken deze thema’s lang niet altijd even gebruiksvriendelijk: je moet zelf in code rommelen, of enorm veel moeite doen om alle mooie functionaliteit uit te vogelen.

3. Updates & veiligheid

Door de genoemde populariteit is WordPress ook doelwit van hackers, spambots en andere ongure types. Het kiezen van een te simpel wachtwoord kan er al voor zorgen dat je website binnen een paar uur is geïnfecteerd met spam. Het is voor beginners bijna onmogelijk om deze spam te verwijderen. Ook de crew van WordPress maakt wel eens een foutje. Afgelopen december moest een nieuwe release van WordPress nog overhaast gepatched worden vanwege een veiligheidslek. Dit soort dingen kunnen natuurlijk altijd gebeuren, maar het is vervelend wanneer jouw website wordt gehacked. Er zijn genoeg veiligheids-maatregelen te nemen, zoals het kiezen van sterke wachtwoorden, of bijvoorbeeld het installeren van een plugin als Wordfence of het kopen van een licentie voor Akismet. Daarbij zijn er vaak updates: het is aan te raden deze altijd te installeren: hiermee zorg je er voor dat jouw installatie altijd up-to-date is.  

Een reactie op “Nadelen van WordPress

  1. Pingback: De vijf ultieme voordelen van WordPress - Growindigital

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.